Moje umenie

Kremnický festival Cineama oslávil filmársku tvorivosť. Spoznajte víťazné snímky 32. ročníka

Víťaz Hlavnej ceny so svojím štábom, foto Vanda Mesiariková, Cineama 2024
Víťaz Hlavnej ceny so svojím štábom, foto Vanda Mesiariková, Cineama 2024

Poroty odovzdali ceny a čestné uznania najlepším filmom. Tohtoročnou novinkou bola detská porota, ktorá hodnotila práce svojich rovesníkov.

6. – 8. septembra 2024 sa v Kremnici uskutočnil festival amatérskeho filmu Cineama, ktorým vyvrcholil 32. ročník celoslovenskej postupovej súťaže. V novom dejisku sa festival rýchlo zabýval vďaka zázemiu kina Akropola Kremnica, priľahlej Zechenterovej záhrady a neďalekého Mestského kultúrneho strediska.

Na záver intenzívneho trojdňového programu, ktorý okrem filmových projekcií tvorili workshopy, diskusie, filmový kvíz, koncert a party, poroty odovzdali ceny a čestné uznania najlepším filmom tohto výnimočného ročníka s rekordným počtom prihlášok.

V porote I. a II. vekovej skupiny sa stretli animátorka a výtvarníčka Mgr. art. Kristína Saganová, učiteľ, lektor workshopov a expert na filmovú výchovu Bc. František Topinka a dokumentárna režisérka, poetka a kultúrno-osvetová pracovníčka Mgr. art. Barbara Vojtašáková. V porote III. vekovej skupiny pôsobili dokumentarista, rozhlasový režisér a lektor Mgr. Adam Hanuljak, ArtD., televízny a festivalový dramaturg Mgr. Ondrej Starinský a zvuková dizajnérka MMus Denisa Uherová.

Hlavnú cenu si z Kremnice odniesol mladý režisérsky talent Levente Németh za psychologickú drámu Uzamknuté do seba. Tohtoročnou novinkou bola detská porota, ktorá hodnotila práce svojich rovesníkov z I. vekovej skupiny (autori a autorky do 16 rokov). Jej priazeň a špeciálnu cenu napokon získala komediálna kriminálka Detektív bez mena alebo Ako niekto zabil niekoho a ešte niekoho režiséra Damiána Liptáka zo ZUŠ v Hriňovej.

Kompletnú výsledkovú listinu celoštátneho kola nájdete v priloženom dokumente.

Vyhlasovateľom, hlavným partnerom a odborným garantom podujatia je Národné osvetové centrum, hlavným organizátorom je Pohronské osvetové stredisko s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja a spoluorganizátorom je Akropola Kremnica.